Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS rendszereket támadó csoportok III

Allanite

2018. augusztus 25. - icscybersec

A Dragos által Allanite néven emlegetett csoport az ICS rendszerek mellett üzleti/vállalati hálózatokat is célba vesz, tevékenységük során elsősorban amerikai és Nagy-britanniai szervezetek, főként villamosenergia-ipari szereplők rendszerei és hálózatai ellen folytatnak felderítő és információszerző támadásokat.

A Dragos fenyegetés-elemző szakembereinek véleménye szerint az Allanite tevékenysége az ICS rendszerek esetében két fő célt szolgál, minél jobban megérteni az ICS rendszer és a rendszer által irányított folyamatok felépítését és működését illetve birtokolni azokat a hozzáféréseket, amiket felhasználva üzemzavarokat idézhetnek elő a villamosenergia rendszerekben.

A jelenleg ismerhető adatok alapján feltételezhető, hogy az Allanite legalább 2017 májusa óta aktív és a tevékenységük erős hasonlóságot mutat a DHS által Paletto Fusion nevű, amerikai vilalmosenergia-ipari cégeket célzó támadásokkal és kapcsolatot véltek felfedezni a Symantec által Dragonfly, a Dragos által Dymalloy néven emlegetett támadókkal. A Dragos elemzése szerint bár az Allanite a célpontok kiválasztása és a használt módszerek tekintetében mutat hasonlóságokat a Dragonfly/Dymalloy csoporttal, de a technikai képességeiket jelentősen különbözőnek tartják.

Az Allanite adathalász e-mail-támadásokkal és ún. watering hole-támadásokkal próbál weboldalakat kompromittálni és bejelentkezési adatokat szerezni, amikkel utána képesek hozzáférést szerezni a célba vett hálózatokhoz, ide értve az adott szervezetek ICS rendszereiből gyűjtött képernyőképeket is. Az Allanite ilyen jellegű tevékenysége a megfigyelések alapján mostanáig csak az információszerzésre terjedt ki, nincs bizonyíték arra, hogy a csoportot bármilyen, üzemzavart okozó tevékenységhez lehetne kapcsolni.

Az Allanite jellemzően nem használ malware-eket, ezek helyett az adott rendszerekben legitimnek számító eszközöket és a Windows operációs rendszerekben megtalálható eszközöket használják fel.

A Dragos publikációját az Allanite-ról itt lehet elérni: https://www.dragos.com/blog/20180510Allanite.html

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr2914161287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása