Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Orangeworm

Egészségügyi rendszereket (is) célzó támadókról ír a Symantec

2018. április 25. - icscybersec

Ezen a héten hétfőn publikálta a Symantec azt jelentését, amely szerint egy eddig ismeretlen támadó csoportot azonosítottak (és neveztek el Orangeworm-nek), akiket elsősorban az különböztet meg más csoportoktól, hogy előszeretettel vesznek célba egészségügyi szolgáltatókat és egészségügyi rendszereket.

Bár az egészségügyi rendszerek szigorúan véve nem ICS rendszerek, de (követve az ICS-CERT megközelítését) én is írok az ilyen rendszerek biztonságáról időnként a blogon, így ezt a hírt is figyelemre méltónak tartom.

Az Orangeworm tagjai a Symantec cikke szerint egy Kwampirs nevű trójai programot használnak arra, hogy hátsó ajtót nyissanak a megtámadott rendszereken, amelyek között röntgengépeket és MRI-ket vezérlő rendszerek is találhatóak. Ezeken túl a támadók a Symantec elemzése szerint kifejezetten nagy érdeklődést mutatnak az olyan rendszerek iránt, amelyekkel a betegek hozzájárulásukat tudják adni az egyes vizsgálatokhoz és beavatkozásokhoz.

Az egészségügyben használt rendszerek biztonsága (ahogy arról még bő egy évvel ezelőtt egy két részes bejegyzésben írtam) számos gyenge ponttal rendelkezik, a jelek szerint a Symantec most egy olyan csoport nyomaira bukkant, akik nem csak kihasználják az ilyen rendszerek hibáit, de nem is igazán tesznek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a tevékenységük titok maradjon.

A Symantec cikke a témáról itt érhető el, de már az Index is írt a témáról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr513870568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása