Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Új generációs együttműködő ipari robotok biztonsági hiányosságai

2017. szeptember 16. - icscybersec

Augusztus végén egy nagyon érdekes cikk jelent meg Lucas Apa tollából az IOActive Labs blogján.

A téma az új generációs, emberekkel együttműködő ipari robotok (collaborative robots, cobots) biztonsági hiányosságaival kapcsolatos kutatások eredményeit mutatja be mélyen a technikai részletekbe menően.

A kutatás során több gyártó termékeit is vizsgálták és minden esetben számos olyan sérülékenységet találtak, amik nem jelentenek újdonságot az ICS rendszerek sérülékenységeivel kapcsolatos publikációk megjelenéseit figyelemmel követők számára. Az azonban nagyon súlyos megállapítás, hogy ezek közül a sérülékenységek közül egyet vagy egymás után többet kihasználva előidézhetőek akár személyi sérüléssel járó incidensek is, ez pedig az ICS rendszerek világában a legfontosabb biztonsági szempontnak, az emberélet biztonságának (safety) a sérülését jelenti, ami semmilyen körülmények között nem elfogadható. Mivel a safety a legfontosabb szempont az ICS rendszerek esetén, a kutatás is e köré épült.

Részleteket az IOActive Labs blogján megjelent cikkben lehet olvasni: http://blog.ioactive.com/2017/08/Exploiting-Industrial-Collaborative-Robots.html

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr412804082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása