Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Kibertámadás a török áramkimaradások hátterében?

2017. január 12. - icscybersec

A török energiaügyi miniszter, Berat Albayrak nyilatkozata szerint részben kibertámadások okozhatták az utóbbi időkben Isztambult és több már területet érintő áramkimaradásokat. Az energiaügyi minisztérium első jelentése szerint az áramkimaradásokat a szokatlanul erős havazás okozta, azonban később az Anadolu török hírügynökség  minisztériumi forrásai megerősítették, hogy az üzemzavarok oka részben kibertámadás volt. A minisztériumi forrás szerint számos betörési kísérletet észleltek a török villamosenergia-rendszerhez kapcsolódóan és az észlelt támadási kísérleteket el is hárították. Véleménye szerint ezek a támadások a török villamosenergia-rendszer elleni szabotázsakció előkészítésének jelei is lehetnek.

A hivatalos török (politikai) álláspont szerint ezek az események is a Fethullah Gülen-hez köthető mozgalom kísérletei a török állam stabilitásának aláásására, azonban egyes elismert szakértők szerint a török hatóságok a kibertámadást csak (az elmúlt időszak jelentősebb incidensei után népszerű) kifogásként emlegetik, hogy megmagyarázzák az öregedő infrastruktúra és esetleges (nem kiberbiztonsági) szabotázsakciók miatt bekövetkező üzemzavarokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr6012121491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása