Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Újabb áramkimaradás Ukrajnában

Ismét kibertámadás állhat a háttérben?

2016. december 20. - icscybersec

Az Ukrenergo weboldalán egy ideig olyan hír volt olvasható (jelenleg csak egy karbantartásról szóló oldal érhető el az Ukrenergo webszerverén), amely szerint december 17-én, szombaton 23:53-kor a Kijev mellett található északi (Petrivtsi) 330 kV-os alállomáon történt üzemzavar miatt mintegy egy órán át az ukrán főváros egy részében és a környező régió egyes részeiben áramszünet volt. Az üzemzavar a Kyivenergo és a Kyivoblenergo áramszolgáltatók területeit érintette. Az üzemzavar viszonylag gyors elhárítását egyes források szerint ismét a manuális vezérlésre történő átállással oldották meg. Az esetről az Ukrenergo igazgatója saját Facebook-oldalán is írt.

Az üzemzavar okát jelenleg is vizsgálják, a nyilatkozat szerint egyes alállomási rendszerek meghibásodását és a kibertámadás lehetőségét sem zárták ki. A vizsgálatokba a rendőrséget is bevonták és a hivatalos vizsgálatok lezárultáig az Ukrenergo távvezérelt alállomásai esetén helyi vezérlésre váltottak.

A hír hallatán többeknek a tavaly december 23-i, nyugat-ukrajnai áramszolgáltatók elleni kibertámadás jutott eszébe, azonban a mostani esetnél még nincs bizonyíték erre - ezek az esetek azonban újra és újra arra hívják fel a figyelmet, hogy a kritikus infrastruktúrák védelme a kibertérből érkező fenyegetése ellen messze nem megfelelő.

A hír egyelőre a szaksajtót még nem igazán érte el, mindeddig csak a SecurityWeek oldalán láttam, hogy írtak róla: http://www.securityweek.com/ukraine-power-outage-possibly-caused-cyberattack

Szerk: A SANS ICS Security Blog-ja és Robert M. Lee is publikáltak egy-egy cikket a témában.

Szerk2: Mostanra több szakmai híroldal is átvette a hírt innen-onnnan: https://hotforsecurity.bitdefender.com/blog/hackers-suspected-of-causing-power-outage-in-ukraine-17419.html
http://securityaffairs.co/wordpress/54572/cyber-warfare-2/ukraine-power-outage.html
http://www.darkreading.com/attacks-breaches/ukraine-investigates-possible-cyberattack-in-kiev-blackout/d/d-id/1327771
http://www.theregister.co.uk/2016/12/21/ukraine_electricity_outage/
http://uawire.org/news/ukrenergo-claims-that-blackouts-in-kyiv-could-have-been-caused-by-hackers

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr3212062727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása