Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS biztonsággal foglalkozó szakkönyvek I

Joseph Weiss: Protecting Industrial Control Systems from electronic threats

2016. december 17. - icscybersec

Az ICS biztonságról számos egészen jó szakkönyv jelent meg, ezek közül néhány szeretnék bemutatni itt a blogon. Sajnos magyarul tudomásom szerint egy sem érhető el - ez persze nem túl meglepő, hiszen az ICS biztonság itthon még az IT biztonsági szakmán belül is csak egy maroknyi ember figyelmét keltette fel.

Az első könyv, amit ebbe a sorozatba választottam Joe Weiss meghatározó kötete, amit a Momentum Press jelentetett meg. A könyv maga 327 számozott oldalból áll, 17 fejezetre, 5 függeléket, valamint 3 és fél oldalnyi ajánlott irodalmat tartalmaz.

A könyv az egyes fejezetekben bemutatja az ICS rendszerek felhasználási területeit, röviden ismerteti a legfontosabb, ICS-specifikus kifejezéseket és rövidítéseket, majd részletesen bemutatja a leginkább elterjedt ICS rendszerek (SCADA, DCS, RTU, stb.) működését. Ezután az ICS és IT rendszerek egyre szorosabb összefonódásai kerülnek bemutatásra, majd az ICS és IT rendszerek közötti különbségeket is megismerhetjük. A 6. fejezet az ICS rendszerek elektronikus fenyegetéseibe nyújt betekintést, a 7. fejezetben pedig a legelterjedtebb ICS biztonsági mítoszokat próblja meg eloszlatni. A következő fejezetekben az információmegosztás és az ICS kiberbiztonsági kockázatelemzés részleteivel ismerkedhet meg az olvasó, majd az ICS kiberbiztonsági trendeket és az ehhez kapcsolódó észrevételeit osztja velünk Joe. A könyv végén egy-egy fejezetben ártó szándékból illetve emberi hibákból eredő incidenseket ismerhetünk meg, majd az incidensek kategórizálása is szóba kerül. Az utolsó fejezetben Joe számos ajánlást fogalmaz meg az ICS rendszerek elektronikus biztonságával kapcsolatban, ezek között nem csak technikai javaslatok vannak, hanem adminisztratív, oktatási és minősítési, információmegosztással és incidenskezeléssel foglalkozó tanácsok egyaránt megtalálhatóak.

Ez a könyv, úgy vélem nem egy könnyű esti olvasmány, én azonban csak ajánlani tudom mindazoknak, akik most ismerkednek az ICS biztonság világával. A könyvet legegyszerűbben a különböző on-line értékesítő helyeken lehet beszerezni, általában 50-60 dollár körüli áron már lehet találni keményfedeles példányokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr2512001660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása