Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Jelentős állami támogatást kap az amerikai villamosenergia-rendszer

34 millió dollár a kibertámadások elleni védelem fejlesztésére

2016. október 08. - icscybersec

A tavaly decemberi ukrajnai áramszünetet okozó kibertámadás számos területen hozott jelentős változásokat, ennek egy újabb példája, hogy augusztus közepén az amerikai energiaügyi minisztérium (Department of Energy, DoE) 34 millió dolláros támogatást adott azoknak a projekteknek, amelyeknek célja, hogy javítsák az amerikai villamosenergia-rendszer kibertámadásokkal szembeni védelmét.

Az ICS-CERT statisztikái alapján az amerikai ipari szektorban a villamosenergia-ipar a kibertámadásoknak leginkább kitett iparág. A DoE várakozásai szerint a támogatásnak köszönhetően nőni fog a villamosenergia-rendszer megbízhatósága és ellenálló képessége.

A DoE biztonságfejlesztési programjának részeként a következő fő területeket határozta meg:

- A villamosenergia átviteli rendszer elemeinek ártó szándékú manipulálása. A fő feladat az átviteli hálózat norml működése mögé bújó kibertámadások észlelésének és az arra történő reagálás képességének kialakítása.
- A megújuló és hatékony energiaforrások biztonságos integrációja. A fő feladat a megújuló energiaforrások jelenleginél biztonságosabb módon történő integrálása a villamosenergia-rendszerbe.
- Az villamosenergia-átviteli hálózat támadható felületének folyamatos és önálló csökkentése. A fő cél az átviteli hálózatot érő támadások számának csökkentése, ezáltal téve a rendszert biztonságosabbá.
- Az átviteli rendszer beszállítói láncának kiberbiztonsága. Fő feladat az ártó szándékú hardver, firmware és/vagy szoftver komponensek azonosítása még azelőtt, hogy beépítésre kerülnének az átviteli rendszerbe.
- Az energiaszektor kiberbiztonságának fejlesztése innovatív technológiák használatával. Fő cél az átviteli rendszer kiberbiztonságának fejlesztésével kapcsolatban készített terv alapján a hiányosságok azonosítása és ez alapján innovatív technológiai megoldások ajánlása a kockázatok csökkentése érdekében.

A DoE által támogatott projektek között mások mellett megtalálhatóak a General Electric, a Schweitzer Engineering Laboratories és az Intel kutatásai.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr7811663254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása