Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS sérülékenységek LVII

Siemens SIPROTEC 4 és SIPROTEC Compact sérülékenységek

2016. szeptember 05. - icscybersec

A Siemens ProductCERT bejelentése szerint Kiril Nesterov és Anatoly Katushin, a Kaspersky Lab munkatársainak segítségével több hibát is azonosítottak a SIPROTEC 4 és SIPROTEC Compact eszközökben. A hibák a SIPROTEC 4 és SIPROTEC Compact eszközöknél opcionális EN100 Ethernet modul összes, V4.29-nél korábbi verziójú firmware-ben megtalálható.

Az első hiba (CVE-2016-7112) lehetővé teszi, hogy az eszközök webes interfészén keresztül támadók megkerüljék a beépített authentikációs folyamatot és hozzáférést szerezzenek bizonyos (a bejelentésben nem részletezett) adminisztrátori funkciókhoz.

A második hiba (CVE-2016-7113) lehtővé teszi, hogy speciálisan kialakított TCP csomagokkal a sérülékeny eszközöket hibás állapotba juttassák.

A harmadik hiba (CVE-2016-7114) kihasználásával egy támadó az eszközök webes interfészén keresztül megkerülje a beépített authentikációs folyamatot és hozzáférést szerezzen bizonyos (a bejelentésben nem részletezett) adminisztrátori funkciókhoz. Ennek a hibának a kihasználásához szükséges, hogy egy legitim felhasználó be legyen jelentkezve a sérülékeny SIPROTEC eszközön.

Mindhárom hiba kihasználásához szükséges, hogy a támadó hálózaton keresztül elérje a sérülékeny eszközöket.

A Siemens a hiba által érintett SIPROTEC berendezéseket használó ügyfeleinek a mielőbb firmware-frissítést javasolja, az elérhető legfrissebb, V4.29-es verziójú firmware-ben javították a hibákat.

További részleteket a Siemens ProductCERT bejelentése tartalmaz: http://www.siemens.com/cert/pool/cert/siemens_security_advisory_ssa-630413.pdf

Szerk: 2016.09.06-án az ICS-CERT is publikálta ezeket a hibákat: https://ics-cert.us-cert.gov/advisories/ICSA-16-250-01

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr1111679985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása