Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Növekvő figyelem a kritikus infrastruktúrák kiberbiztonsága körül?

2016. január 18. - icscybersec

Az elmúlt héten számos olyan cikk jelent meg, amelyek egy-egy, jellemzően a nemzeti kritikus infrastruktúrák közé sorolt iparág kiberbiztonsági helyzetét vizsgálja. A mai posztban ezekből a cikkekből fogok szemlézni.

Atomenergia-szektor

Több helyen jelent meg cikk azzal a Nuclear Threat Initiative (NTI) által 2013-ban készített és ez év elején aktualizált tanulmánnyal kapcsolatban, ami 47 országban üzemelő atomerőművek kiberbiztonsági állapotát mérte fel.

A felmérés szerint a nukleáris létesítmények informatikai hálózataiban történt kiberbiztonsági incidensek száma az átlagos (kormányzati szervezeteknél regisztrált incidensek) 9,7%-os emelkedésével szemben 18% növekedést mutatott. A vizsgált 47 országból 24 olyan volt, amelyekben akár atomfegyverekhez használható hasadóanyagot is elő lehet állítani, a másik 23 ország atomerőművei pedig csak békés célú felhasználásra alkalmas létesítmények.

A 2013-as vizsgált 47 országból mindössze 13 ország (köztük Magyarország is, ezúton szeretnék gratulálni a paski és csillebérci reaktorok környékén dolgozó biztonsági szakembereknek) ért el tökéletes eredményt, azonban 20 ország eredménye lett nulla pontos (köztük számomra meglepő módon Belgium, Olaszország, Szlovákia és Spanyolország is!). Ezek közül az országok közül az elmúlt két évben 8 jelentős javulást ért el a kiberbiztonság területén.

Villamosenergia-ipar

Szintén több, IT biztonsággal foglalkozó híroldal hozta le az ICS-CERT-nél dolgozó Marty Edwards S4 konferencián tartott előadásának összefoglalóját, amiben arról beszélt, hogy a kritikus infrastruktúráknál dolgozó informatikusok és vezetők nagyon gyakran kapcsolják össze az ICS hálózatokat a vállalati hálózatokkal, időnként az Internettel is, mert úgy gondolják, hogy ezzel üzleti/technológiai előnyökre tehetnek szert, azonban az ezzel járó kockázatokkal már nem foglalkoznak.

Kőolaj- és földgáz-szektor

Ugyancsak múlt heti a hír, hogy a Tripwire felmérése szerint jelentősen (82% felett) nőtt az olaj és gázipari cégek hálózataiban történt kiberbiztonsági incidensek száma. Ami igazán aggasztó a felmérésben, hogy a válaszadók 69%-a szerint a vállalatok nincsenek megfelelően felkészülve egy esetleges kibertámadás észlelésére (arra nem tér ki a felmérés, hogy akik észlelni tudják, azoknál vajon megvan-e a képesség az észlelt támadások elhárítására).

Egy másik érdekesség a felmérésben, hogy a válaszadók szerint az ICS hálózatok és a vállalati, Internet-kapcsolattal rendelkező hálózatok az esetek többségében nincsenek összekapcsolva egymással, így egy támadás során annak a kockázata, hogy a támadók képesek eljutni az ICS rendszerekig, meglehetősen kicsi (ez mondjuk az elmúlt évek során a legkülönbözőbb ICS biztonsági körökben általam hallottaknak ellentmond, én sokkal gyakrabban hallottam mostanáig azt, hogy különböző okok miatt, pl. jogszabályi, üzleti, technológiai okok miatt, bár nem akarták, mégis össze kellett kapcsolniuk az ICS és vállalati hálózatokat).

Most mondhatja bárki azt, hogy ezekben a cikkekben nincs semmi újdonság (vagy legalábbis nem sok) azok számára, akik figyelemmel követik az ICS biztonság témáját, de annyit biztos, hogy amint egyre többet fogunk tudni a Nyugat-ukrajnai áramkimaradás hátteréről, a különböző ICS rendszereket üzemeltető vállalatoknak újra kell értékelniük az ezekkel a rendszerekkel kapcsolatos kockázataikat. Ezt persze már a Stuxnet nyilvánosságra kerülése után is meg kellett volna tenni, de a kritikus infrastruktúrákat üzemeltetők, legyünk őszinték, nagyon kevés kivételtől eltekintve) elpazarolták az elmúlt 5 évet.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr148283974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása