Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS rendszerekkel kapcsolatban ismétlődő kifejezések

2015. december 12. - icscybersec

A mai posztban az ICS rendszerekkel kapcsolatban gyakran használt kifejezéseket és rövidítéseket fogom röviden áttekinteni.

SCADA (Supervisory Control And Data Aquisition) - A SCADA rövidítés a folyamatirányító és adatgyűjtő kifejezés angol rövidítéséből származik. A SCADA rendszerek olyan számítógép alapú rendszerek, amelyek kódolt jelek használatával biztosítják a távoli (jellemzően ipari) berendezések felügyeletét. Amennyiben ezen a csatornán adatokat is fogadnak a végponti berendezésektől, akkor beszélünk adatgyűjtő rendszerről. A SCADA rendszerek alkotják az ICS rendszerek (lásd később ebben a posztban) egyik nagy csoportját. A SCADA rendszereket felhasználásuktól függően jellemzően három csoportba szokták besorolni, ipari folyamatok, infrastruktúra-folyamatok és létesítmény-folyamatok felügyeletére, irányítására és adatgyűjtésére használva őket. (http://en.wikipedia.org/wiki/SCADA)


ICS - Az ICS az Industrial Control System gyűjtőkifejezés rövidítése. ICS-nek neveznek ipari környezetben minden olyan informatikai rendszert, amelyek felügyeleti és adatgyűjtő feladatokat látnak el, ugyanígy ICS-nek tekintik az elosztott irányító rendszereket (DCS) és a PLC-ket is. (http://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_control_system)

DCS (Distributed Control System) - A DCS kifejezés az elosztott irányítórendszer angol rövidítéséből származik. A DCS rendszereket jellemzően olyan folyamatok vagy üzemek (gyárak, erőművek, stb.) irányítására használják, ahol az irányítás egyes elemei elosztottan találhatóak meg a rendszerben. Ez az egyik jelentős különbség a DCS rendszerek és az egy nagy, központi helyen elhelyezkedő irányító berendezésből álló rendszerek között. A DCS rendszerek néhány jellemző felhasználási területe: vegyi üzemek, olajfinomítók, nukleáris létesítmények, fémmegmunkáló üzemek, gyógyszergyárak, nagy teherszállító hajók, pl. tankerek, stb. (http://en.wikipedia.org/wiki/Distributed_control_system)

PLC (Programmable Logic Controller) – A PLC-k olyan ipari számítógépek, amelyek a beléjük programozott logika alapján, a kapott értékekből és a saját állapotukból kiindulva hoznak döntéseket gépek vagy folyamatok automatizálása során. Hasonlóan az RTU-khoz, a PLC-ket is tekinthetjük egyfajta interfésznek a számítógépek és az irányított rendszerek között. (http://en.wikipedia.org/wiki/Programmable_logic_controller)

RTU (Remote terminal unit) – A ICS rendszerekben az RTU-k csatlakoznak a különböző ipari berendezésekhez, interfészt képezve a számítógépes rendszer és az irányított rendszer között. Általában az RTU-k végzik a számítógépes rendszerek digitális jeleinek át- és visszaalakítását az irányított rendszerek elektronikus jeleire (pl. egy kapcsoló állása, nyomás, feszültség, stb.). (http://en.wikipedia.org/wiki/Remote_Terminal_Unit)

Telemetria - A telemetria egy nagymértékben automatizált, távoli mérési és egyéb adatok összegyűjtését megvalósító folyamat. A kifejezést jellemzően vezeték nélküli kommunikációs formák (pl. rádió, ultrahang vagy infravörös adatátvitel) esetén használják, léteznek megvalósításai telefonvonalon, számítógépes hálózaton, optikai és réz kábelen egyaránt. A modern telemetriai rendszerek gyakran használják a GSM hálózatokat (pl. SMS-ben elküldve az adatokat).

HMI (Human-Machine Interface) – A HMI a ICS rendszerekben az a berendezés, ami megjeleníti a különböző folyamatok adatait a ICS rendszert felügyelő felhasználóknak.

MMI (Man-Machine Interface) - http://program-plc.blogspot.hu/2012/01/difference-between-hmi-and-mmi.html

Felügyeleti rendszer – Azoknak a szervereknek és szoftvereknek az összefoglaló megne-vezése, amelyek felelősek a különböző interfész-eszközök (RTU-k, PLC-k, stb.) és a HMI-k között történő kommunikációért. http://en.wikipedia.org/wiki/Supervisory_control

Kommunikációs infrastruktúra – A ICS rendszerek esetén hagyományosan rádióhullámokon vagy közvetlen kábeles kapcsolaton alapuló összeköttetést használtak, ugyanakkor bizonyos területeken elterjedt a SONET (Synchronous Optical Networking) és az SDH (Synchronous Digital Hierarchy) kapcsolat, illetve újabb az SDH helyett NG-SDH-t is használnak.

Különböző folyamatszabályozó és elemző műszerek – Ezek azok az elemek egy ICS rendszerben, amik a különböző interfész-eszközök (RTU-k, PLC-k, stb.) számára az irányított rendszert elérhetővé teszik. Ezeken keresztül érkeznek a különböző mérési adatok és ezeken keresztül lehet szabályozni a rendszereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr868143300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása