Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Újabb ICS biztonsági incidensek történtek

2020. december 12. - icscybersec

Zsarolóvírus-támadás érte az Advantech ICS gyártó rendszereit

November utolsó napjaiban került nyilvánosságra, hogy ransomware-támadás érte az Advantech, tajvani ICS gyártó infomatikai rendszereit. Az újabb generációs ransomware-támadásokhoz hasonlóan ebben az esetben is egy kombinált, titkosító-adatlopó támadásról van szó. A BleepingComputer beszámolója szerint az Advantech-től ellopott (és a támadók által részben már publikált) bizalmas dokumentumok a kisebb értékű, vállalati adminisztratív folyamatok dokumentumai közül kerültek ki.

Az incidensről megjelent információk arról szólnak, hogy a támadás a Conti ransomware-hez köthető. Egyelőre nincs hír arról, hogy az incidens érintette volna az Advantech gyártósorait illetve termékeit.

Az Advantech elleni ransomware-támadásról bővebben a BleepingComputer cikkében lehet olvasni.

Ransomware-támadás a Vancouver-i tömegközlekedési vállalat rendszerei ellen

December 1-jén zsarolóvírus-támadás érte a kanadai Vancouver városának tömegközlekedési vállalatát, a TransLinket. A támadás nem érintette a vállalat folyamatirányításért felelős rendszereit, de az utasok nem tudtak készpénzmentes fizetési módokat használni a jegyvásárláshoz. Az incidens során a támadók (a mostanában szokásos elkövetési mód szerint) el is loptak egyes, bizalmas adatokat tartalmazó fájlokat és azok nyilvánosságra hozásával is fenyegetik az áldozatot.

Az esetről bővebben a BitDefender blogján és a SecurityWeek cikkében lehet olvasni.

Kibertámadás érte egy izraeli víziközmű cég ICS rendszereit

Az OTORIO nevű ipari IT biztonsági cég által publikált részletek szerint (feltételezések szerint iráni) támadók hozzáfértek egy izraeli víztározó ICS rendszerének védtelenül hagyott HMI-ához. A támadók december 1-jén publikáltak egy videót a támadásról.

Mivel a vízellátás egyre inkább kulcskérdésnek számít a Közel-Keleten és az izraeli-iráni viszony talán minden korábbinál feszültebb az utóbbi idők eseményei után, kifejezetten nagy hiba fontos ICS rendszerek komponenseit védtelenül, az Internetre csatlakoztatva működtetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr9316319330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása