Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Villamosenergia-hálózat elleni támadást szimulált az amerikai Védelmi Kutatóügynökség, a DARPA

2019. február 02. - icscybersec

Elég sokszor esik szó az ICS biztonság világában arról, hogy az USA villamosenergia-rendszerét különböző támadók, idegen hatalmak próbálják kompromittálni, legtöbbször az oroszokat, kínaiakat és az irániakat említik, amikor megnevezik, hogy elsősorban kik állhatnak a támadások mögött. Ezek a hírek láthatóan az USA hivatalos szerveit is aggasztják, ennek jele volt tavaly nyáron a két héten át tartó DHS webinar-sorozat is.

2018 novemberében a DARPA, az amerikai védelmi kutatásokkal foglalkozó ügynökség a Long Island (New York állam) melletti kis szigeten, Plum Island-en az USA villamosenergia-rendszerét ért kibertámadást szimuláló gyakorlatot tartott. A gyakorlat célja az volt, hogy minél életszerűbb körülmények között tudják tesztelni egy, a teljes villamosenergia-rendszert érintő leállás utáni újrainduláshoz használatos eljárásokat. Ehhez Plum Island kifejezetten alkalmas, mert a New York-i Central Park-nál alig nagyobb szigeten 18 alállomás, két vezénylőközpont és két erőmű is van.

A gyakorlatról bővebben a Sophos Naked Security blogjában lehet olvasni, a DARPA pedig már az idén májusra tervezett, a korábbinál is összetettebb gyakorlat előkészítésén dolgozik, hiszen ahogy láthattuk az elmúlt években, a villamosenergia-rendszer elleni támadások egyre gyakoribbak. Már csak az a kérdés, hogy Európában illetve Magyarországon mikor lesz ilyen gyakorlat (hozzátéve, hogy 2014-ben már volt egy kezdeményezés és egy gyakorlat, aminek azóta sajnos érdemi folytatása a villamosenergia-szektorban nem volt)?

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr1314551810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása